ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΑ

  • 'ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ' ΚΑΠΝΙΣΤΑ - ΑΛΙΠΑΣΤΑ - ΙΧΘΥΡΑ
  • 'ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ' ΚΑΠΝΙΣΤΑ - ΑΛΙΠΑΣΤΑ - ΙΧΘΥΡΑ

SiteGround web hosting Joomla Templates

| Εκτύπωση |

ΛΙΚΟΥΡΙΝΟΣ ΜΕ (ΑΓΡΙΟ) ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΥΛΙΚΑ

8-10 Σπαράγγια

1 Λικουρίνος

2 Καρότα

Χοντρό αλάτι θαλάσσης φρεσκοτριμμένο

Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμένο

Για τη σάλτσα

1 κουτ. Γλυκού κρίταμο τουρσί ή τσιτσίραυλο ψιλοκομμένο (σε μαγαζιά με τοπικά προϊόντα)

1πιπεριτσα κόκκινη καυτερή

3 κλαδάκια σέλινο  ψιλοκομμένα

2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

Χυμός 1 μέτριου λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε το λικουρίνο  (κι αν έχει αυτό το κρατάμε για τη σάλτσα) όπως κι όσο ψαχνό μείνει στο κόκαλο.

Μας μένουν δύο φιλέτα, τα οποία και τεμαχίζουμε σε μικρές φέτες. Κορφολογούμε τα τρυφερά  μέρη των σπαραγγιών  και τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό.

Κόβουμε το καρότο σε λεπτές σχεδόν διάφανες φέτες. Απλώνουμε το καρότο ….στρώμα σε μια μακρόστενη πιατέλα. Τρίβουμε πιπέρι. Στρώνουμε το σέλινο. Από πάνω στο κέντρο, βάζουμε το λικουρίνο. Περιτριγυρίζουμε με τα σπαράγγια.

 

ΣΑΛΤΣΑ

Σε μπολάκι ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι, την πιπεριά ψιλοκομμένη, προσθέτουμε και κρίταμο, καθώς και τα αυγά του ψαριού και αναμειγνύουμε . Περιχύνουμε το λικουρίνο με τη σάλτσα.

Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα μπορείτε να μαρινάρετε  το λικουρίνο  στη σάλτσα, 1 ώρα αρκεί.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του:

Ο Λικουρίνος είναι το καλλιτεχνικό όνομα του καπνιστού κεφάλου της Βόρειας Ελλάδας, που έχει παστωθεί και καπνιστεί. Προτιμά τα ψυχρά κλίματα γι’ αυτό συναντάται στις θάλασσες της Β. Ελλάδας και στη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Από μαρτυρίες ανθρώπων που κατάγονται από εκείνα τα μέρη , γνωρίζουμε οτί  μ’αυτό το ίδιο όνομα ήταν γνωστός τόσο στις ελληνικές  πόλεις των μικρασιατικών παραλιών όσο και στην Καππαδοκία .

Ο Λικουρίνος είχε επίσης περίοπτη θέση στην πολίτικη κουζίνα ως εξαιρετικός ουζομεζές , ενώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές τόσο από το Βυζάντιο – στο βιβλίο  «Βυζαντινών βίος και Πολιτισμός» του Φαίδωνα Κουκουλέ , όπου ο φτωχοπρόδρομος μιλάει για το Λικουρίνο – όσο και από την αρχαιότητα – ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφιστές» αναφέρει  ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι έτρωγαν ένα είδος παστού Κέφαλου από τον Εύξεινο Πόντο.

 

Παρουσίαση Προϊόντων

Έγραψαν για εμάς

typos